Her Hafta Bin Sayfa

Her hafta bin sayfa, bu haftaya 1031 sayfa sığdırdım. 6 kitap ve 1031 sayfa. Her yıl kendimize bir ton hedef koyarak başlarız yıla. Kimi alışkanlıklardan kurtulmak vs vs… 2020 yılı üretken bir yıldı benim için kitabımı bitirdim, bir başka kitapta bir bölüm yazmak üzere beni çok gururlandıran bir davet aldım ve geçtiğimiz hafta bölümümü teslim ettim. Ve bu hafta okuyarak, düşünerek, yürüyerek, üreterek, çalışarak geçti.

Okumak günde üç öğün her duraksadığımda, sabah kahve yanında, zoom arası, rapor arası, teklif arası, sunum arası, uyku öncesi elimin altında hep bir kitap olmalı. Okunacak ne çok sayfa var.

Size de oluyor mu? Okunacak bu kadar kitap varken, zamanın bir takım ölçü birimleri içerisine hapsolmuş sonluluğu. Sizi de endişe, kimi zaman telaş, bazen öfkeye yakın bir sinirlilik haline sürüklüyor mu? A dostlar neden zamanı hapsetmişiz ölçü birimlerinden kafese, neden? Özgür olsa ve biz sonsuzlukta istediğimiz kadar kitabı okusak büyük bir iştahla.

İstediği kadar yedi günahtan birisi olsun hiç umurumda değil, açım oburum ve açgözlüyüm konu okumak olunca. Hep daha fazlasını istiyorum, hep daha fazlasına açım. Elimde bir kitap varken raftakine, raftakine bakarken kitapçının vitrinindekine açlığım. Ayran gönüllü olduğumdan değil. Bir kitabı okurken aklım, fikrim ondadır. Sağa sola kaymaz ruhum. Açlığım ruhumun genişleme hevesinden, tüm dünyayı, evreni kaplasın. Herkese ulaşsın, anlatsın, paylaşsın. Açlığım bu akışa olan açlık. Paylaşmaya, sorgulamaya, okumaya, dinlemeye, evrime…

Sanırım kitap peşinde nasıl bir ruh haline büründüğümü sizlere aktarabildim. O halde, şimdi gelelim Her Hafta Bin Sayfa ‘nın ilk konukları olan okuduğum altı kitaba, şunu sevdim bunu sevmedim benzeri bir yorum yapmayacağım. Aradığımı bulamadığım kitapları kapaklarını kapatıp, okumayı bırakmayı çok zaman önce alışkanlık haline getirdim. O yüzden paylaştığım kitaplar okurken beslendiğim, altını çizdiğim, derinleşmek için başlıklar not ettiği kitaplar. İki tanesi ‘Artırılmış Deneyim Çağı’nı da yayınlayan Sola Unitas’tan. Diğerleri Kafka, Okuyan Us, Nesin Matematik Köyü ve Modus Kitap’tan.

Kitaplardan uzun uzun alıntıda yapmayacağım, her birinden birer cümle paylaşacağım. Her kitabın linki kendi ismi olacak ve dilerseniz biraz daha bilgi alıp, okuyup okumamaya varın siz karar verin. Ben öyle yapmıştım.

Birinci kitap

İlk sıra Fyodor Dostoyevski’nin Kafka Kitap’tan yayınlanan Büyük Engizisyoncu’su Rusça aslından Barış Zeren çevirmiş, 156 sayfa ve cep boyu Kasım 2015 tarihli 1.Baskısını okudum. İki kısımdan oluşuyor. Birinci kısım Karamazov Kardeşler’den Büyük Engizisyoncu, ikinci kısım Ölüler Evi’nden seçmeler. Aşağıda paylaştığım yanı yıldızlı notum birinci kısımdan;

Çünkü insan varoluşunun sırrı yalnızca yaşamasında değil, bir şey için yaşamasındadır. Ne uğruna yaşadığı konusunda sağlam bir fikre sahip değilse insan yaşamla uzlaşamaz, bu dünyadan vazgeçer, etrafı ekmekle dolu olsa bile çok geçmeden kendi kendisini yemeye başlar (sy27).

İkinci kitap

Viktor E.Frankl’in İnsanın Anlam Arayışı Okuyan Us yayınlarından ve sıkı durun okuduğum 77.baskısı nasıl mutlu oldum, bir kitap ve 77.Baskı ilk baskısı Haziran 2009 ve benim okuduğum Ağustos 2020 baskısı. İngilizceden Selçuk Budak çevirmiş. 166 sayfa ve gelelim seçtiğim cümlemize;

Boş bir odaya belli bir miktarda gaz verildiği zaman, oda ne kadar büyük olursa olsun gaz odanın tamamına yayılır. Ne kadar küçük ya da büyük olursa olsun, acı da insanın ruhuna ve bilincine tamamen yayılır. 

Dolayısıyla insanın çektiği acının ‘büyüklüğü’ kesinlikle görecelidir (sy60).

Üçüncü kitap

Sıradaki kitap ‘Artırılmış Deneyim Çağı’nı da yayınlayan Sola Unitas’tan çevirisini Pelin Vural’ın, redaksiyonunu ise editörüm ve kapak yazımı kaleme alan Buket Konur’un yaptığı Alan Watts’ın Güvencesizlikteki Bilgelik’i. 2018 tarihli ikinci baskısını okudum. 155 sayfa. Gelelim çok sert bir o kadar çarpıcı çıkarımlarla bezeli müthiş eserden paylaşmaya karar verdiğim satırlara;

Değişime direnmek, yaşama sıkı sıkıya tutunmaya çalışmak nefesinizi tutmaya benzer: Eğer ısrar ederseniz kendiniz öldürürsünüz (sy49).

Dördüncü kitap

Değişim demişken sırayı Adam Grant’in Orijinaller’ine vermeli. Orijinaller Geleneklere Uymayanlar Dünyayı Nasıl İleri Taşıyor? İngilizce orjinalini Kindle’da okumuştum, bir de Türkçe’sini altını çize çize okuma isteği duydum ve Modus Kitap’ın yayınladığı 2019 tarihli çevirisini Barış Emre Alkım’ın yaptığı ikinci baskısını okudum. Kaynakça hariç 218 sayfa gelelim altını çizdiğim satırlardan seçtiklerime;

Tek başına bir deliyi lidere dönüştüren, ilk takipçisidir (sy193). 

Küçük ama düşünceli bir grup vatandaşın dünyayı değiştirebileceğinden yana şüpheniz olmasın; gerçekten de dünyayı değiştiren tek şey bu olmuştur (sy193-194). 

Beşinci kitap

Alan Jacobs’un kaleminden Düşünme Konusunda Neden Düşündüğümüzden Daha Kötüyüz Sola Unitas’tan Gülsün Arıkan çevirisiyle yayınlanmış. 2019 yılı birinci baskısını okudum. 141 sayfa. Ve gelelim seçtiğim cümleye;

Sovyet yazar ve muhalif Aleksandr Solzhenitsyn’in hayatını değiştiren olay hapishanede meydana geldi. Orada kendisine zalimce davranan gardiyana baktı ve eğer durumlar tersine çevrilseydi kendisinin de hapishanedeki mahkumlara acımasızca davranacağını fark etti (sy98). 

Altıncı kitap

Ve son kitabımız Ali Nesin ve Ali Törün ortak eseri Nesin Matematik Köyü yayınlarından 7.baskısını okuduğum Matematikçi Portreleri 192 sayfa. Biyografi okumayı seven bünye için beslenme zamanı. Matematik ve bilim tarihinde çığır açan bilim insanlarının hayatları. En etkilendiklerimden birisi Euler oldu. Paylaşacağım satırlar Leonhard Euler’in anlatıldığı kısımdan;

18.yüzyılın son üç çeyreğinde matematikte, matematiksel fizikte ve mekanikte yayımlanmış araştırmaların üçte biri Euler’indir. İstatistikten bağımsız bir anlatımla: Matematiğe ve genel olarak bilime olan etkisi Shakespeare’in edebiyata olan etkisinden kesinlikle daha fazladır (sy68).

Her Hafta Bin Sayfa ’nın ilk sayısını böylece tamamlamış oluyoruz. Arada bir yüreklendirilmeye ihtiyacım olabilir, beğenilerinizi, önerilerini paylaşmanız dileğimle. Kitap dolu günler dilerim… 

Tags: , , , , , , , ,