Her Hafta Bin Sayfa Üçüncü Hafta

Her hafta bin sayfa üçüncü hafta, dün toprağa dokundum, biraz ektim, biraz solucanları izledim. Toprağı kaldırınca aradan çıkan besili iri kıyım olanların toprakla kavuşur kavuşmaz derinliklerine dalışını izledim. Badem ağacının saf beyazında güneşe kavuşmuş ben mutluluğuyla uçuşan arıyı izledim sonra. Derin bir nefes hayat çektim içime. Doğayla bütün olmanın, bir olmanın coşkusunu hissetim içimde. Lavantaları, biberiyeleri ekip biraz güneşle şımarıp başladım okumaya. 

Her Hafta Bin Sayfa Üçüncü Hafta ‘nın ilk kitabı; 

Bir Zen Rahibinin kaleminden, Thich Nhath Hanh’ın Sinek Sekiz Sürdürülebilir Yaşam Kitapları’ndan yayınlanan Bizim Dünyamız Bir Zen Rahibinin Barış ve Ekoloji Hakkındaki Düşünceleri. Sinek Sekiz takip etmeyi sevdiğimiz bir yayınevi. Kitabın çevirisini Demet Tığın Hakman yapmış, 125 sayfa ve cebinizde rahatlıkla taşıyabilirsiniz.

Ara ara okuyup aydınlanacağım, içimi ısıtan inancımı körükleyen kitaplar arasında yerini aldı. Aralık 2017 tarihli 3.Baskısını okudum. Üç bölümden oluşuyor ‘Toplu Uyanış’, ‘Mesajımız Eylemimizdir’ ve ‘Farkındalıkla Yaşama Alıştırmaları’. Alıntı olarak seçtiğim kısım ‘Artırılmış Deneyim Çağı’nın da ana konusu olan İnsan ve Teknoloji’ye değinile kısım;

Bilim insanları bize, yeterli teknolojimiz olursa gezegenimizi kurtarabileceğimizi söylüyor. Güneş, rüzgar, dalgalar, jeotermal kaynaklar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarımız, elektrikli, hibrid ya da biyo-yakıtla çalışan araçlarımız var. Ama yine de bu yeni teknolojilerden faydalanamıyoruz. Umutsuzluk, öfke, bölünme ve ayrımcılık içindeyiz. Yeterince barışçıl ve farkındalıklı değiliz. Yeterince zamanımız yok, çok meşgulüz İş birliği yapamıyoruz. Teknoloji kardeşlikle, anlayışla, şefkât ve merhametle desteklenmeli. Manevi yaşantımız, deneyimimiz, barış, huzur, kardeşlik, anlayış, şefkât ve merhameti getirir. Teknoloji ile maneviyat el ele çalışmalı. Aksi taktirde gezegenimizin bir şansı yok (sy64).

İkinci kitap 

Adam Grant’in Vermek ve Almak Başarı İçin Devrimsel Bir Yaklaşım’i Modus Kitap’tan Ağustos 2019 tarihli 4. baskısını okudum. Kitabı kapattım ve son günlerde moda olmaya başlayan ClubHouse uygulamasını açtım. Karşıma Adam Grant ve Malcolm Gladwell’in konuk olduğu bir sohbet çıktı. Kitaplarını beslenerek okuduğunuz iki yazarın sohbetini yakalamak müthiş bir deneyimdi. Hele ki Gladwell’in ‘on bin saat kuralını şimdi yazsaydım farklı yazardım’ yorumu çok ilgimi çekti. Her iki yazarı da okumanızı öneririm. Vermek ve Almak hayatta sanıldığının aksine başkalarına yardım etmeyi öncelikleri haline getirenlerin, başkalarının üzerine basarak hep alarak ilerleyenlerden çok daha başarılı olduklarını bilimsel çıktılarla ispatlıyor. Çevirisini Acar Erdoğan’ın yaptığı Vermek ve Almak Kaynakça hariç 315 sayfa ve gelelim seçtiğim cümlemize;

Sabahları beni yataktan kaldıran şey, bu gezegendeki geleceğimizi korumak için bir fark yaratabilme düşüncesi. Bu beni başarılı kılıyor mu acaba? Mutlu kıldığı kesin… (sy212).

Üçüncü kitap

‘Artırılmış Deneyim Çağı’nı yazma sürecinde beslendiğim ‘Dip’in de yazarı olan Seth Godin’den; Bütün Pazarlamacılar Yalancıdır Hikâye Anlatırlar. Kitap Elma Yayınevi İş ve Yönetim Serisi’nden çevirisini Serpil Demirci ve Gürcan Günay’ın yaptığı Temmuz 2020 tarihli 9.Baskısını okudum. 208 sayfa ve yine notlarla tamamlanan bir kitap. Müşteri deneyimi, pazarlama, marka, satış iş ve ilgi alanınıza giriyorsa, deneyim tasarlamak, bir hikâye anlatmak istiyorsanız; okunacaklar arasına almanızı öneririm. Gelelim paylaşmaya karar verdiğim satırlara;

Zor olan şey onlara satış yapmak değil, doğru grubu tespit edip onlara doğru hikâyeyi anlatmak (sy180).

Dördüncü kitap

James Joyce bir büyük usta, çevirisini Fuat Sevimay yapmış. Joyce’u Sevimay çevirisiyle okumadıysanız eğer mutlaka edinin ve okuyun, bambaşka bir deneyim. Ayrıca Fuat Sevimay’ın yazar olarak imza attığı eserlerini de tatmanızı öneririm. Çok leziz ve besleyiciler. Kafka’dan çıkan Ulyssesin Eylül 2019 tarihli 1. Baskısını okuyorum. 653 sayfa iki hafta daha okudukça paylaşmaya devam edeceğim, bir çırpıda tüketmek istemediğim için canım Dublin çektiğinde okuyorum. Minik bir bira üreticisinin barında oturduğumu mesela Five Lamps ve adlarına gülümsediğim farklı Ale’leri tadarken sayfalarını çevirdiğimi hayal ediyorum ve Anthony Burgess’e hak veriyorum okuduğum “Yüzyılın en büyük romanı.”;

Bu sözlerin anlamını doktor bize açıklayabilir. Kekini hem afiyetle yiyip hem de nereye gitti bu kek diyemezsin (sy186). 

Her Hafta Bin Sayfa Üçüncü Hafta 948 sayfa ile böylece tamamlanmış oldu. Dördüncü haftanın kitapları seçildi, aldığımızdan fazlasını gönülden verdiğimiz, dünyaya katkı sağladığımız, doğa ile kucaklaştığımız bir hafta olması dileğimle…

Tags: , , , , , , , , ,